Facebook Pixel

Hoe zit dat met de kurk op een wijnfles?

Hoe zit dat met de kurk op een wijnfles?

 

 

Er zijn een vijftal mogelijkheden om een fles wijn na het bottelen af te sluiten. De laatste jaren heeft de schroefdorp terrein gewonnen, vooral in het zuidelijk halfrond. In Europa wordt de schroefdop vooral gebruikt voor wijnen die jong gedronken moeten worden. Er zijn wel wat voordelen aan het afsluiten met een schroefdop: vooral de eenvoudige manier van openen van een fles voor oudere mensen of in de horeca.

De meest bekende, en tot op heden meest voorkomende manier om een fles af te sluiten, blijft de afsluiting van de wijn met een kurk. Er zijn verschillende soorten kurk. De kurk van kunststof is weinig buigzaam en ook moeilijk terug op de fles te zetten. Best dus voor flessen die onmiddellijk gedronken worden. De geperste kurk is van lage kwaliteit, ideaal voor wijnen die op korte termijn verbruikt worden. De DIAM-kurk is gemaakt van kurkgranulaat volgens een gepatenteerd procedé waarmee de moleculen die voor een slechte smaak kunnen zorgen uit de kurk gehaald worden.

En tenslotte is er nog de traditionele kurk, gemaakt voor kwaliteitswijnen die langer bewaard kunnen worden. Het zijn meestal vrij lange kurken, die erg buigzaam zijn, maar met een klein risico op de beruchte goût de bouchon, de kurksmaak. Het voordeel van de traditionele kurk is dat hij de wijn een minimale (microscopisch kleine) hoeveelheid zuurstof geeft. Hierdoor is er minder risico op reductie van smaak en kwaliteit en zal de wijn zich op fles verder ontwikkelen. Ook de esthetiek van het openen van een kurk speelt natuurlijk een rol, want wijn drinken is een beleving die gepaard gaat met stemming, stijl en traditie.